Játra: životně důležitý orgán potřebující péči

Játra, životně důležitý orgán, hrají mimo jiné klíčovou roli při filtrování a detoxikaci našeho organismu a zpracování živin. Mají jedinečnou schopnost po poškození se regenerovat. To ale neznamená, že není třeba o ně pečovat.

Játra: životně důležitý orgán potřebující péči

Játra jsou největším vnitřním orgánem našeho těla. Skládají se z tak zvaných jaterních lalůčků tvořených mnoha jaterními buňkami. Každá buňka plní rozmanité funkce a dokáže svou aktuální činnost přizpůsobit aktuálním potřebám organizmu. 

Játry proteče každou minutu 1,5 l krve 

Za 3 minuty játry proteče téměř celý objem krve v těle, za jednu minutu tak dokáží filtrovat a detoxikovat 1,5 litru. Krev přichází do jater dvěma hlavními cestami: portální žílou a jaterní tepnou. Portální žíla přivádí krev bohatou na živiny z břišních orgánů včetně tenkého střeva a sleziny, zatímco jaterní tepnou teče okysličená krev z plic. Játra tak mají jedinečnou schopnost současně zpracovávat živiny a detoxikovat škodlivé látky.

Nezastupitelná úloha jater při detoxikaci organizmu  

Nadbytek škodlivých látek v organizmu může vést ke vzniku různých zdravotních problémů nebo poškození tkání a orgánů. Schopnost organizmu detoxikovat se (čistit) je proto klíčová. A právě to je jedním z hlavních úkolů jaterních buněk, které mění díky specifickým chemickým reakcím škodlivé látky na méně škodlivé a snadněji vylučitelné. Játra přitom pomáhají zbavit organizmus škodlivých látek pocházejících z vnějšího i vnitřního prostředí, ve kterém vznikají v rámci metabolických procesů. 

Detoxikace má dvě fáze. V rámci první dochází například k odbourávání drog, hormonů, pesticidů a dalších toxinů. V druhé fázi jsou škodlivé látky vylučovány ve vodě rozpustných látkách a opouštějí tělo ve formě žluči nebo moči. 

V jaterních buňkách probíhá přes 500 druhů chemických reakcí 

Játra jsou jedním z nejaktivnějších orgánů lidského těla a probíhá v nich přes 500 druhů chemických reakcí klíčových pro udržení stabilního vnitřního prostředí, fungování metabolismu a jeho detoxikaci. Mimo jiné pomáhají při srážlivosti krve, při boji s infekcemi i již zmiňované neutralizaci toxinů. 

Játra jsou jediný orgán lidského těla, který je schopen regenerace  

Jedinečnost jater spočívá v jejich schopnosti regenerovat se – je neuvěřitelné, že játra ztratí schopnost plnit svou funkci až v případě, kdy organizmus přijde o 80 % jaterních buněk. To znamená, že po úrazu nebo chirurgickém zákroku, při kterém byla jaterní tkáň odstraněna, mohou do určité míry játra opět dorůst. K tomuto procesu dochází díky tomu, že se nejprve stávající jaterní buňky zvětší, a poté se začnou množit. Tuto schopnost hojení ale mohou negativně ovlivnit například onemocnění jater.

Játra: životně důležitý orgán potřebující naši péči 

I když jsou játra schopná regenerace, nejedná se o nezničitelný orgán. Při péči o játra je důležité myslet na: 

  1. Zdravý jídelníček – v jídelníčku by neměl chybět dostatek vlákniny a omega-3 nenasycených mastných kyselin.  
  2. Dostatečný pitný režim – příjem tekutin podporuje efektivní práci jater ať již při detoxikaci, tak při plnění metabolických funkcí a produkci a vylučování žluči.
  3. Omezení příjmu toxických látek – každodenní konzumace alkoholu, a to hlavně před spaním, zatěžuje játra. Ta si potřebují v noci odpočinout a zregenerovat stejně jako ostatní části těla. Příliš mnoho alkoholu navíc může vést ke ztučnění jater. 
  4. Pravidelný pohyb – pohyb pomáhá odbourávat přebytečný tuk a je důležitý pro udržení správné hladiny cukru v krvi. Zároveň se při něm zrychluje krevní oběh, což pozitivně ovlivňuje i práci jater. 
  5. Snížení stresu – chronický stres se může z dlouhodobého hlediska odrazit i na stavu jater. 


Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1592-jatra-struktura-a-funkce

Hepactum balení

Hepactum

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Atlas
+
Odesílá se...