Představujeme: 6 aktivních látek pro vaše zdravá játra

Játra v těle plní mnoho nezbytných funkcí. Jsou zodpovědná za detoxikaci škodlivých látek, metabolismus živin, včetně tuků, bílkovin a sacharidů, a tvorbě žluči. Játra také souvisí s ukládáním vitamínů a minerálů, regulací hladiny cukru v krvi a podporou imunitního systému. Pokud chcete tento velmi namáhaný orgán podpořit, zařazujte do svého jídelníčku co nejčastěji 6 aktivních látek pro vaše zdravá játra.

Představujeme: 6 aktivních látek pro vaše zdravá játra

Bez správně fungujících jater by tělo nebylo schopné efektivně zpracovávat živiny, neutralizovat toxiny a udržovat celkovou rovnováhu. Tyto aktivní látky mohou játrům prospět.

1. Ostropestřec mariánský – antioxidant 

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je jednou ze základních rostlin v péči o játra. Přispívá k produkci žluči, která je nezbytná pro efektivní trávení tuků a odstraňování odpadních látek z těla. To je ale jen jeden z důvodů, proč má tak pozitivní vliv na funkci jater. Ostropestřec zároveň podporuje pročištění těla, protože silymarin, aktivní látka v ostropestřci, chrání jaterní buňky před poškozením a podporuje jejich regeneraci. Ostropestřec může podpořit játra i v dalších jeho úkolech – přispívá například k udržení normální hladiny cukru v krvi a napomáhá tak játrům při regulaci metabolismu glukózy. Vzhledem k tomu, že působí jako antioxidant, podílí se na ochraně jaterních buněk před oxidačním stresem a poškozením volnými radikály. 

Ostropestřec má ještě jeden bonus, který se hodí téměř vždy – podporuje přirozenou odolnost a obranyschopnost organismu.

2. Artyčok – prospěšný může být nejen v kuchyni

Do naší kuchyně artyčok zatím příliš nepronikl. Ve středomoří, například v Itálii, Španělsku, Francii a Řecku, ale patří mezi oblíbené pochoutky a používá se jak v teplé kuchyni, tak pro přípravu salátů a studených předkrmů. Stejně jako ostropestřec i artyčok podporuje produkci žluči. Tím napomáhá efektivnímu trávení tuků a celkovému zlepšení trávení. Na játra má pozitivní vliv také díky tomu, že přispívá k pročištění organizmu a odstraňování odpadních látek z těla. 

Věděli jste, že artyčok hraje svou roli i při kontrole tělesné hmotnosti? Ovlivňuje totiž metabolismus tuků a snižuje jejich ukládání v těle.

3. Cholin – tělo si ho samo nevytvoří

Cholin je esenciální živina, naše tělo si ho tedy nedokáže vytvořit samo. Cholin přispívá k udržení normální činnosti jater tím, že podporuje transport tuků z jater a zabraňuje jejich hromadění. Svým vlivem na metabolismus tuků podporuje cholin detoxikační a regenerační schopnosti jater. Nezanedbatelné je také to, že se podílí na metabolismu homocysteinu a pomáhá ho přeměňovat na jiné látky. V neposlední řadě cholin přispívá k normálnímu metabolismu lipidů a podporuje tak jejich zpracování, transport a využití jako zdroje energie.

Co to je homocystein?

Homocystein je látka, která vzniká v těle při zpracování bílkovin. Pokud ho v těle máme příliš mnoho, může organizmu škodit. Organizmus dokáže běžně homocystein přeměňovat na neškodné látky. Je k tomu ale třeba, aby měl dostatek určitých vitamínů, například kyseliny listové a vitamínu B12.

4. Vitamín B9 – kyselina listová napomáhá k regeneraci jater

Neříká vám nic označení B9? To je zcela v pořádku. Tento vitamín totiž znáte spíše pod označením folát, nebo kyselina listová. V těle se podílí na mnoha činnostech – my se zaměříme na ty související se zdravím jater. Kyselina listová (B9) přispívá k syntéze aminokyselin, a tím příznivě působí na produkci bílkovin i funkci jaterních buněk. Napomáhá také udržovat normální metabolismus homocysteinu a skrze svůj vliv na proces dělení buněk se podílí na regeneraci jaterní tkáně.

Dostatečný příjem vitamínu B9 je důležitý mimo jiné během těhotenství, kdy přispívá k růstu zárodečných tkání. V každém věku pak oceníte to, že pozitivně působí při snížení únavy a vyčerpání.

5. Vitamín B12 – energie pro játra

Vitamin B12 neboli kobalamin je další z látek podporujících metabolismus homocysteinu. Zároveň napomáhá k tomu, aby játra měla dostatek energie k plnění svých detoxikačních a metabolických funkcí. Velmi důležitou schopností vitamínu B12 související s jaterní funkcí je i to, že se podílí na tvorbě červených krvinek a dělení buněk. Tím podporuje regeneraci jaterní tkáně a napomáhá k jejich optimálnímu fungování.

Na dostatečný příjem vitamínu B12 dbejte také v případě, že je pro vás důležité podpořit činnost nervové soustavy a imunitního systému, nebo se cítíte unavení a vyčerpaní.

6. Zinek – podporuje metabolismus živin

Zinek se podílí na metabolismu makroživin, tedy sacharidů, bílkovin a tuků. Tím játra podporuje při zpracování a využití energie z potravy. Kromě toho přispívá k normálnímu metabolismu mastných kyselin a vitamínu A, látek důležitých pro podporu zdraví jaterní tkáně a jejich detoxikační funkce. Stejně jako jmenované vitamíny skupiny B se podílí na procesu dělení buněk – a napomáhá tedy regeneraci a obnově jaterních buněk.

I zinek patří mezi látky, které podporují ochranu organizmu před oxidačním stresem a s ním souvisejícími škodlivými volnými radikály. 

6 aktivních látek pro vaše zdravá játra

Játra jsou nesmírně důležitým orgánem, který plní klíčové funkce jako detoxikace a metabolismus živin. Aby mohla pracovat efektivně a zůstat dlouho v dobrém stavu, je vhodné podpořit je výživou bohatou na vybrané aktivní látky. Ty se nachází například v rostlinách jako jsou ostropestřec mariánský, listová zelenina nebo artyčok. Sestavení jídelníčku obsahujícího vše, co játrům prospívá, může být lehce řečeno složité. 

Proto tu jsou doplňky stravy s cíleně upraveným složením. Všech 6 zmíněných aktivních látek najdete v přípravku Hepactum FORTE. 

Vyzkoušet ho můžete na měsíc zdarma – stačí vyplnit krátký formulář na webových stránkách. 


Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1592-jatra-struktura-a-funkce

https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32012R0432




Hepactum balení

Hepactum

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Atlas
+
Odesílá se...